Švediška virtuvė,patiekalai,vietos,kur galima visa tai parag

Diskusijos be apribojimų. Na, beveik be apribojimų

Švediška virtuvė,patiekalai,vietos,kur galima visa tai parag

Standartinė Tukas1 » Pir Sau 20, 2014 20:05

Atsirado gurmaninis klausimas.Pavasarį bus svečių iš giminės , reikia ruoštis.Pradedu. Nacionalinė lietuvio virtuvė be cepelinų, bulvinių blynų, kugelio, žirnių(bulvių) košės su spirgiais, rūkytu skilandžiu ir dešromis, kepenine,balandėliais,baltas džiovintas su kmynais ir šviežias sūris, šaltibarsčiais, mišrainėmis........ tikrai neapseina, žinoma kiekvienoje virtuvėje šito ir negausi,gal ir nebūtina, tačiau visuomet galima rasti kur atitrūkti nuo namų kokia tai bebūtų vietinė namų virtuvė(nesmerkiu nė vienos šeimininkės (o) ir pasmaguriauti (pasitobulinti perimant geriausią virtuvės šefų patirtį).
Vilniuje "Marceliutės klėtis", "Gedimino dvaras",Kaune "Lietuviški patiekalai", Klaipėdoje "Pasažas" ir t.t. Nenoriu užaštrinti to ,kad tai grynai lietuvių virtuvės maistas, jei peržvelgtume kulinarinę įstoriją tai labai daug kas atkeliavo iš svetur ir puikiai derindamasis prie mūsų stalo pritapo-pvz šakotis, tas pats kugelis ir t.t. Mano klausimas yra tas-ar galima kur tai persikėlus iš Klaipėdos į Karshamną pagardžiauti kažkokių švedišku valgių (nepretenduoju nuorodų į aukščiausio lygio restoranus-apie juos turiu atskirą nuomonę ir ji nėra labai gera )-žinau jie turi džiovintas menkes, raugintą silkę ir t.t. Tegu kai kas lieka jų (švedų) aukstajam nacionaliniam skoniniam pilotažui, o ką galima normaliai paragauti.GAl reikia vykti į Molmę ar panašiai.Gal ką tai patarsite iš savo patirties, juk retsykiais būna kiekvieno šventės ir kažką tenka kažkur vestis vaišinti.
Tai va ir noriu išgirsti kokia Jūsų skoninė gurmaninė patirtis.Kas patiko, ką rekomenduotumėte.
Tiesa gale paklausimo dar noriu rekomenduoti nuorodą kur maisto žinovas SAKAS paskelbęs turi straipsnius apie mūsų virtuvę, tikiuosi kai kam tai bus atradimas:http://www.straipsniai.lt/lietuviu_valgiai
Tukas1
 
Pranešimai: 8
Užsiregistravo: Pir Gru 23, 2013 09:33

Re: Švediška virtuvė,patiekalai,vietos,kur galima visa tai p

Standartinė Andraika » Pir Sau 20, 2014 22:02

Daugumą švediškų receptų galima pasiruošt ir namie išlaikant autentiką, nebent tai bus vestuvės ar panašiai, kad nebus laiko prie puodų. siūlyčiau nenubrokyt ir tos pačios raugintos silkės, kuri skoniu gerokai lenkia kvapą :)
Vartotojo avataras
Andraika
Pasyvus
 
Pranešimai: 2446
Užsiregistravo: Ant Bir 17, 2008 00:10
Miestas: Munka Ljungby

Re: Švediška virtuvė,patiekalai,vietos,kur galima visa tai p

Standartinė bill » Ant Sau 21, 2014 00:16

Kazkada tarp Karlshamno ir Karlskronos, ar tai uz Karlskronos pravaziuodami uztikom kazkokia tai uzeigele pavadinimu Smålandska kropkakkor, tipo cepelinu variantas is tu krastu , tai jau stovint eileje pamatem kad juos saldytus meta i verdanti vandeni, na uzsisakem , paragavom bet nesuvalgem ,idare kazkokiu prieskoniu prideta buvo kurie ten visiskai netiko , bulviu apvalkalas kazkoks sausas ir kietas, patiekta buvo su brukniu uogiene ir riebalais ..... Tai kas cia geriausia tai mesos kukuliai , tie dar valgomi, visa kita pusfabrikaciai pasildyti labai nevykusiai...todel vietiniai mieliau kemsa kebabus ir picas..... Kaip Andraika sake , geriau namuose pabandyt pasigamint....
Vartotojo avataras
bill
 
Pranešimai: 683
Užsiregistravo: Tre Vas 28, 2007 19:12
Miestas: Trelleborg

Re: Švediška virtuvė,patiekalai,vietos,kur galima visa tai p

Standartinė pagan » Ant Sau 21, 2014 12:32

mano kaime mėgstami lunch "restoranai".Yra gal kokie aštuoni.Paprastai pasirinkimas buna tik iš dviejų patiekalų,bet to visai pakanka.Šeštadienio vietiniam laikraštį skelbia meniu. Visi kartu vienam puslapį visai ateinančiai savaitei, tad nesunku jau namie išsirinkti. Geriausiai eiti po pirmos. Nebuna eilių. Tai va ten galima atrasti superinių patiekalų!
pagan
 
Pranešimai: 335
Užsiregistravo: Šeš Bir 25, 2011 15:20
Miestas: U-hamn

Re: Švediška virtuvė,patiekalai,vietos,kur galima visa tai p

Standartinė Tukas1 » Pen Sau 24, 2014 10:23

To Pagan, tai pakonkretink , koks tai miestelis Švedijoje su savaitgalinėmis tradicijomis? Jei įdomus skirtingais savaitgaliais teikiamas maistas galima ir pasiderinti pabandyti. Nemini kokia pietų paketo kaina?
Tukas1
 
Pranešimai: 8
Užsiregistravo: Pir Gru 23, 2013 09:33

Re: Švediška virtuvė,patiekalai,vietos,kur galima visa tai p

Standartinė pagan » Pen Sau 24, 2014 17:27

Ulricehamn, bet manau tuo jis neišskirtinis. Jų yra visur. Kainos nuo 60 iki 80 SEKų žmogui. Apie savaitgalines tradicijas nieko nerašiau. Atvirkščiai. Lunchrestoranai savaitgaliais nedirba.
pagan
 
Pranešimai: 335
Užsiregistravo: Šeš Bir 25, 2011 15:20
Miestas: U-hamn

Re: Švediška virtuvė,patiekalai,vietos,kur galima visa tai p

Standartinė Tukas1 » Tre Sau 29, 2014 16:35

NA aplamai tai kas tas kazdieniškas švediškas maistas? Kas paprastai valgoma pusryčiams (aš nekalbu apie tuos lietuvaičius kurie , ko gero, maitinasi inertiškai lietuviškai) o švedai. Suprantu,kad geriama kava, arbata. Beje kokia arbata ir kava? Ar mėgsta labiau savo rinktą žolelių arbatą, ar kaip mes perka kinietišką žalią arba juodąją (su išimtimis ceilonišką. Ar valgomi buterbrodai su dešra ar kiaušinienė ir t.t. Kokie produktai gula ant pietų stalo? Visa tai kas Jums yra jau tape kasdienybe yra įdomu nesedėjusiems su Jumis prie to paties stalo.
Tukas1
 
Pranešimai: 8
Užsiregistravo: Pir Gru 23, 2013 09:33

Re: Švediška virtuvė,patiekalai,vietos,kur galima visa tai p

Standartinė bill » Tre Sau 29, 2014 16:54

Bent kiek man teko susidurt, tai tipiski svediski pusryciai mazdaukntokie , kava , dribsniai su rugpieniu ar jogurtu ir skrebuciai su suriu , desra retas dalaykas ryte, arbata retai geriama, bet jei geria tai juoda, na gali but su kokiu aromatu. Cia tokia mano patirtis gyvenant pas juos seimoje .
Vartotojo avataras
bill
 
Pranešimai: 683
Užsiregistravo: Tre Vas 28, 2007 19:12
Miestas: Trelleborg

Re: Švediška virtuvė,patiekalai,vietos,kur galima visa tai p

Standartinė vb76 » Ket Sau 30, 2014 06:52

kaip kokioje seimoje. As pragyvenau du metus tarp ju, tai galiu pasakyt kad vieni valgo dribsnius su sultimis apelsinu ir jogurtu, sumustinis su suriu. Kiti valgo viska bet tik apie desimta val kai yra tikri pusryciai.
Vartotojo avataras
vb76
 
Pranešimai: 60
Užsiregistravo: Ket Geg 31, 2012 16:45

Re: Švediška virtuvė,patiekalai,vietos,kur galima visa tai p

Standartinė Tukas1 » Pir Vas 03, 2014 15:34

TAi labai jau virtuvė pakitusi į paprastą vartotojišką pusę.Labai jau supaprastinta ir manau,kad švedišką virtuvę labai įtakojo naujieji vėjai .
Visąlaik įsivaizdavau ,kad pas švedus turi būti stipri jūriniais produktais išplėtota virtuvė, pasirodo standartinė švedų virtuvė tai labai normali virtuvė su žuvies produktais. Dar ką aš iš draugų sužinojau-Švedijoje nerasi švediško maisto restoranų. Miestuose yra italų, ispanų, japonų, kinų restoranai, o švediškų nėra. Jei nori sužinoti nacionalinius švedų valgymo ypatumus, turi važiuoti į kaimą ir lankytis namuose pas žmones.Dar kas- švedai gana daug valgo rytą, dar daugiau per pietus, ir lengvai vakare. Į vakarėlius švedai ateina atsinešdami savo alkoholį ir savo maistą, ir paprastai valgo ir geria tai, ką patys atsinešė. Ispanams savaime suprantama, kad viskas, kas atsinešta yra bendra, gali imti neklausęs. Švedai mandagiai pasiūlys iš savo bonkos įpilti kitiems, bet labiau įprasta, kad kiekvienas savo bonkį pasistatys prie savęs.
KAs liečia konkrečius maisto produktus tai Švedijos virtuvėje labai dažnai naudojamas mėsos faršas – iš jo gaminama daug, ypač vaikų, mėgstamų patiekalų: mėsos kukuliai (Kottbullar) su bruknių uogiene, mėsos apkepas, padažas iš mėsos faršo (Kottfarssas) ir mėsainiai.
Tradiciniai mėsos patiekalai gaminami iš kiaulienos, elnienos ir žvėrienos. Ypatingo skonio kiaulienos vyniotinis, aštri kiaulienos dešra, kapota elniena, paštetas, kepta briediena, šalta mėsa ir sumuštiniai (daugiausia baltos duonos) su įdarais.
Pirmieji patiekalai – sriubos – gaminami iš daržovių ar žalumynų ir mėsos subproduktų, pavyzdžiui, dilgėlių sriuba (Nässelsoppa), sriuba su geltonaisiais žirneliais (Arter soppa), juodoji (iš žąsies ir jautienos subproduktų) sriuba (Svartsoppa).
Švedijoje populiarūs įvairūs užkandžiai (kiekvienas pasisėdėjimas už stalo pradedamas nuo užkandžių) ir antrieji patiekalai, patiekiami su raudonaisiais burokėliais, bulvių koše, padažais, pavyzdžiui, silkės plekšnių pavidalu (Strömmingsflundror), keptos bulvės su ančiuviais (Janssons’ frestelse), silkių maltinukai (Sillbüllar), mėsos kukuliai (Kottbullar), įdaryti kopūstai (Kaldomar), kepti grybai (Pytt I Pannan med Svamp).Jie mėgsta saldumynus ir gana daug gamina jų dėl savo šeimos ir draugų.saldieji patiekalai – kepti obuoliai (Stekta Aepplen), cukrinis pyragas (Ullas Sockerkaka), pyragas su kremu, kurie į stalą tiekiami su grietinėle arba vaniliniu kremu, vanile arba citrinos sultimis.
Iš desertų pirmenybė teikiama blynams (blynai niekada netiekiami pusryčiams), keksams, pudingams, biskvitams ir įvairiausiems pyragams bei pyragaičiams, kurie dažniausiai tiekiami prie kavos. Iš įprastų pyragų dažniausiai kepami obuolių, mėlynių.
Labai nudžiugino,kad galima rasti per pažįstamus gerų šeimininkių kontaktus ir per rekomendacijas patekti prie jų stalo. Belieka ieškoti kas tai gali sutarpininkauti. Lietuvoje irgi geros šeimininkės yra gerbiamos, man teko savo kailiu jausti vestuvinių virtuvės bitučių šaunų darbą, kuomet iš šviežios skerdienos per vakarą rytdienos šventiškam stalui atsirasdavo nuostabus puikus maistas. Šią vasarą buvau vestuvėse, tai maistą tiekė viena miesto kavinės virtuvė, produktai į šventės vietą kaime buvo atvžti automobiliu.Nepeikiu aš buvusio maisto, bet , žinant kokį kelią teko nukeliauti kiekvienam maisto produktui iš kaimo į miestą ir po to atgal mažai gali tikėtis ,kad tai geras valgis.
Tukas1
 
Pranešimai: 8
Užsiregistravo: Pir Gru 23, 2013 09:33

Re: Švediška virtuvė,patiekalai,vietos,kur galima visa tai p

Standartinė vb76 » Pir Vas 03, 2014 16:43

Na is esmes aprasymas ir atitinka, bet kas liecia prisikisima pusryciams tai nenoriu sutikti. Kiek bendravau ir maciau tai svedas niekad neprisikisa pusryciams. Labai lengvi jie buna su jogurtu sultimis ir dribsniais. Kaip ir rasiau anksciau teko sutikti ir tokius kurie geria tik kava is ryto o jau 10 val valgo pusrycius, bet ir tai buna keletas sumustiniu. Aisku as negaliu susidaryt kategoriskos nuomones nes, gal kitame regione valgymo ipatumai kitokie. Be to bendravau tik su trim, keturiom seimom ir matydavau zmones kurie apsistodavo pas vienus is ju.
Vartotojo avataras
vb76
 
Pranešimai: 60
Užsiregistravo: Ket Geg 31, 2012 16:45

Re: Švediška virtuvė,patiekalai,vietos,kur galima visa tai p

Standartinė bill » Pir Vas 03, 2014 19:23

Aprasymas tai toks prastas ir netikslus pakankamai , versta matyt is kazkur bandant sukurt koki tai straipsni, na zmogui negyvenusiam svedijoj kazkiek informacijos duoda , bet siaip tai nesa i "girdejau kazka"... Kaip suprast silke pleksnes pavidalu ? Siap tai taip vadinamas patiekalas sudedant su kokiu nors idaru dveju silkiu file ir jas apkepant . Arba ärtsoppa yra sriuba grynai is zirneliu o ne su zirneliais, vos ne kose. Pyt i panna med svamp yra ne kepti grybai , o keptos bulves su grybais . Pyt i panan isvis yra daug variantu su ivairiais priedais....
Pavyzdziui i vakareli atsinesus vyno jis paduodamas seiminkui ir dedamas ant stalo ir geriama bendai , kiek kitaip su stipresnniais gerimais , bet velgi tai priklauso nup kompanijos, bent man tai tik viena karta teke matyt ta atsinesiai , daviau paragaut ir issinesiau, taip labiau daro kokie labiau inteligentai , o proletariatas deda ant stalo ir pilstoma bendrai jei kas tai geria ir geriama dazniausiai kol butelis istustinamas :)
Vartotojo avataras
bill
 
Pranešimai: 683
Užsiregistravo: Tre Vas 28, 2007 19:12
Miestas: Trelleborg

Re: Švediška virtuvė,patiekalai,vietos,kur galima visa tai p

Standartinė Andraika » Pir Vas 03, 2014 20:24

aha, pritariu Bill. Ir švediško maisto restoranėlių irgi yra, reikia dairytis užrašo Husmanskost- klasikinė švediška virtuvė. Nepasakyčiau, kad man labai skani, pilkoka.
Vartotojo avataras
Andraika
Pasyvus
 
Pranešimai: 2446
Užsiregistravo: Ant Bir 17, 2008 00:10
Miestas: Munka Ljungby


Grįžti į Diskusijų klubas

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių